تفاوت لنز نرم و لنز سخت – لنزهای تماسی برای نخستین بار در سال ۱۹۴۵ به دست اپتومتریست های آمریکایی شناخته شد و که در حال حاضر با پیشرفت علم و تکنولوزی در ساخت لنزهای تماسی، افراد زیادی در سراسر دنیا را مجذوب خود نموده است تا عینک را کنار بگذارند و به سراغ لنز چشم روی بیاورند.
به طور کلی لنز چشم به دو دسته لنز نرم و لنز سخت تقسیم بندی می شوند که هر کدام از این لنز ها کاربرد مجزایی دارند و هردو جنبه درمانی دارند. در این نوشته به تفاوت لنز نرم و سخت و همچنین کاربرد هر کدام از این دو لنز می پردازیم .
ویژگی های لنز نرم
در حال حاضر تعداد افرادی که استفاده از لنز را به عینک ترجیح می دهند بسیار بالا رفته است و افراد زیادی تمایل به استفاده از لنز های رنگی و طبی رنگی پیدا کرده اند لنز طبی رنگی نرم و یا لنز رنگی ( لنزهای بدون نمره و غیر طبی) هم جنبه درمانی و بهبود دید فرد را دارد و هم جنبه زیبایی که با آخرین متدهای اپتیکی جهان ساخته شده اند.
لنزهای نرم تماسی دارای ویژگی های منحصر به فردیست که عبارتند از:
- ساخته شده از جنس هیدروژل و سیلیکون هیدروژل ( بهترین لنز طبی بی رنگ معمولا از جنس سیلیکون هایدروژل می باشد)
- دارای تاریخ انقضای زمان استفاده از ۱ روز تا یک سال می باشد. (لنز روزانه، لنز یک بار مصرف، لنز فصلی و لنز سالانه)
- میزان اکسیژن رسانی بالا به قرنیه چشم در زمان استفاده
- مناسب برای افرادی که دچار خشکی چشم هستند
- قابلیت سازگاری بالا ( قابلیت انطباق با انحنای قرنیه که انحنای قرنیه هر شخصی متفاوت است)
- راحتی بیشتر نسبت به لنزهای سخت
انواع لنز نرم
لنزهای تماسی نرم دارای تاریخ انقضای مصرف هستند که توسط کمپانی سازنده بر اساس نیاز افراد ساخته می شود که در انواع لنز روزانه، لنز ماهانه، لنز فصلی و لنز سالانه وجود دارد.
- لنز روزانه و یکبارمصرف
- لنز ماهانه
- لنز طبی فصلی
- لنز سالیانه و دائمی
لنز سخت یا هارد
به لنزهای سخت یا هارد لنز نفوذ پذیر به گازمی گویند که در علم پزشکی به آن GP یا GRP گفته می شود. لنزهای سخت علی رغم لنز های نرم دارای محتوای آب نمی باشد و این مساله منجر به عدم راحتی لنز در چشم کاربر نشده است ولی با این حال لنزهای نرم طرفداران بیشتری دارد. یکی از مزایای لنز هارد بهبود نزدیک بینی در سنین پایین می باشد. لنزهای سخت نسبت به لنزهای نرم مقاومت و ماندگاری بیشتری دارند و در مدت زمان طولانی تری می توان از آن استفاده کرد.
لنز های سخت برای چه افرادی مناسب است؟
- افرادی که دارای آستیگماتیسم بالا هستند با استفاده از لنز سخت عیوب انکسای چشم شان رفع خواهد شد .
- افرادی که دارای آستیگماتیسم قرنیه هستند می توانند از لنز سخت استفاده نمایند (توسط لنز اشکی) .
- افرادی که دچاربی نظمی دید در حالت خاص هستند یعنی در یک جهت خاصی دیدشان دچار مشکل می شود و اشکال را به هم ریخته می بینند.
- افرادی که مبتلا به قوز قرنیه هستند برای دید بهتر و اصلاح آن بایستی از لنزهای سخت استفاده نمایند.
- افرادی که دچار پیر چشمی هستند می توانند از لنزهای GP نوع بایفوکال و مولتی فوکال استفاده نمایند زیرا باعث بینایی و کنتراست بهتری می شود.
- استفاده از لنزهای مولتی فوکال اسکرال باعث راحتی و بینایی هرچه بهتر برای بیمار می شود .